AO icon
AL icon

Rehberlik Birimi

Alfalarımızın Arkasında Doğru Bir Rehber Var

Öğrencilerimizin gelişim dönemi ihtiyaçlarına uygun, olgunlaşma süreci özelliklerini göz önünde bulunduran rehberlik programları geliştiriyor ve uyguluyoruz. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık uzmanlarımız, çalışma alanlarını sorun yaşayan öğrencilerimizle sınırlı tutmuyor, tüm öğrencilerimizle ilgileniyor.

Birimimizde Psikologlarımız ve Rehber Öğretmenlerimiz önderliğinde yaptığımız çalışmalar:

Öğrencilerimizin temel sosyal becerilerini geliştiriyor, özgüven ve sorun çözme yetenekleri kazandırmaya yönlendiriyoruz.

Öğrencilerimizin kişisel hedeflerini belirlemelerine ve gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz.

Etkin zaman kullanımı ile verimli ders çalışma yollarının aktarılması sayesinde öğrencilerimizin akademik gelişimlerini ve sınavlara hazırlık süreçlerini destekliyoruz.

Okulumuzda rehberlik kavramını öğrenciye yönelik, öğretmene yönelik ve velilere yönelik olarak üç başlığa ayırıyoruz.

Veli – Öğrenci – Okul İşbirliği
Başarı Üçgenimiz

Eğitim-öğretimin kavramının en büyük tamamlayıcı unsurunun rehberlik servisi olduğuna inanıyoruz. Veli desteğinin başarıya olan katkısından şüphe etmiyor, velilerimizle işbirliği yapıyor ve çocuklarının gelişim süreçleri hakkında düzenli bilgi veriyoruz. Oluşturduğumuz öğrenci-veli-okul üçgeni kapsamında bilgilendirici toplantılar ve konferanslar düzenliyoruz.

Öğrencilerimize her alanda doğru yönlendirebilmek, sorularına cevap verebilmek için gelişen ve değişen sistemleri yakından takip ediyoruz. Öğrencilerimizin ders eksikleri, test tekniği yetersizlikleri, psikolojik ihtiyaçlarını hemen karşılıyor; onlara her durumda destek oluyoruz.

Sınav Sürecine Yönelik Rehberlik Çalışmaları

Sınavlara hazırlanacak öğrencilerimize, danışman öğretmenlerimizin ve rehberlik birimimizin yardımı ile haftalık, aylık ve yıllık hedefler koyuyor, bu hedeflere nasıl ulaşacakları konusunda onlara yol gösteriyoruz.

Okulumuzda sınav sisteminin tanıtılması, sınavda zamanlama ve sıralama, süreli test çözme alışkanlığının kazandırılması, sınav anında dikkat ve konsantrasyonun korunması, motivasyon, hedef belirlemeyebilme konularında hem bireysel hem grup rehberliği yapıyoruz.

Sınav Performanslarını İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları

Öğrencilerimizle birlikte düzenli olarak sınav sonuçlarını değerlendiriyoruz. Gerekli önlemlerin alınması ve eksiklerin tamamlanması konusunda yönlendirmeler yapıyoruz.

Sınav Kaygısına Yönelik Çalışmalar

Psikoloğumuzun önderliğinde sınav heyecanı ile baş etme konusunda öğrencilerin kaygı düzeylerini saptayan envanter uygulamaları yapıyor, bireysel çalışmalar ve grup çalışmaları düzenliyoruz. Aile, öğrenci ve rehberlik servisini bir araya getiriyor, sınav kaygısı çalışmaları yapıyoruz.

Dikkat ve Konsantrasyon Çalışmaları

Psikoloğumuz ile dikkat konusunda sorun yaşan öğrencilerimizi tespit etmeye yönelik test çalışmaları yapıyoruz. Öğrencilerimizi dikkat – konsantrasyon artırıcı etkinliklerle ve uygulamalarla destekliyoruz.

Bireysel Görüşmeler

Öğrencilerimizi daha yakından tanımak ve etkili bir şekilde yardımcı olabilmek için test ve envanterler uyguluyoruz. Öğrencilerimizin yaş seviyelerine göre bilişsel, duygusal ve sosyal alanlarda ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimizin güçlü yanlarını desteliyor, kendileri ile barışık olmalarına yönelik yönlendirmelerde bulunuyoruz. Mental olarak mutlu, kendi adına kararlar alabilen bireyler yetiştiriyoruz. Aynı zamanda klinik düzeyde oluşan sorunlarda kurum psikoloğumuz tarafından görüşmeler yapılmasını sağlıyoruz.

Öğrenciye Yönelik Seminer Çalışmaları

Yıl içerisinde doğan ihtiyaç ve isteklere göre öğrencilere yönelik olarak tek ya da birkaç oturumluk seminerler ve çalıştaylar düzenliyoruz. Seminerlerimizi bilgi paylaşımı şeklinde kurguluyor, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi ya da konu ile ilgili uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştiriyoruz.

Öğrenciye Yönelik Grup Çalışmaları

Öğrencilerimizle yaptığımız grup çalışmalarında aynı konuda sorun yaşayan bireyleri bir araya getiriyor ve onlara grup desteği veriyoruz. Öğrenci sayısını sınırlı tuttuğumuz grup çalışmalarımızda verimli ders çalışma yöntemleri, sınav kaygısıyla baş etme, öfke kontrolü, çatışma çözme gibi konularda yardımcı oluyoruz.

Öğrenciye Uygulanan Test ve Envanterler

Öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik ilgi alanlarını belirlemek ve gelişimlerini takip etmek amacıyla testler ve envanterler uyguluyoruz.

“Anne-babalar değişikliği yaratır” anlayışını benimseyen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimimizle velilerimize yönelik seminerler düzenliyoruz.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Biriminin Veli Yönü

Bireysel Veli Görüşmeleri

Çocuklarının kişisel, sosyal ve akademik gelişimleri hakkında konuşmak isteyen velilerimiz önceden randevu alarak Rehber-Psikolojik Danışmanlarımızla bireysel görüşebiliyor. Bireysel görüşmelerde konu hakkında ön çalışma yapmak için randevu sistemini tercih ediyoruz. Randevusuz görüşmeler Rehber-Psikolojik Danışmanlarımızın uygunluk durumuna göre yapılabiliyor.

Veli Seminerleri

Öğrencilerimizin içinde bulunduğu gelişim dönemlerine uygun olarak yıl boyunca çeşitli seminerler veriyoruz. Ailenin Okula Uyumu, Ergenlik Dönemi, Dikkat Eksikliği, Sınav Kaygısı, Ana-Baba Eğitimi gibi konularda seminer düzenliyoruz.